vineri, 3 iunie 2016

„Mica Fadette” de George Sand - Recenzie

Astăzi doresc să scriu recenzia unei cărți absolut minunate, o carte pe care nu o credeam atât de bună însă s-a dovedit a fi peste așteptările mele. Este vorba despre „Mica Fadette” a lui George Sand, autoare despre care am să vă povestesc în rândurile de mai jos.

Se naște la 1 iulie 1804  Amandine Lucille Aurore Dupin de Francneil, cu pseudonimul George Sand, scriitoare franceză.  În 1808 rămâne orfană de tată, mort aruncat de un cal greu de strunit. Tatăl său era Maurice, locotent în armata lui Bonaparte. Amandine este crescută de bunică, care era fiica naturală a mareșalului de Saxa. În 1817 este trimisă la o mănăstire englezească din Paris, având pentru un timp aspirații spre viața monahală. După trei ani este retrasă de bunica sa, care moare pe 25 decembrie 1821, pentru care Amandine păstrează o dragoste maternă. 

Amandine se mărită ulterior cu primul venit baronul Casimir Dudevant, din cauza unor certuri cu mama sa. Din această căsătorie rezultă doi copii, Maurice și Solange. În 1831 divorțează și părăsește Nohant-ul. Se instalează cu cei doi copii la Paris, apoi se angajează la „Figaro”. 

Ajunge să călătorească în Italia, iar un important capitol din viața ei îl reprezintă relația cu Frederic Chopin. De asemenea, înainte de asta există o legătură între ea și poetul Alfred de Musset.

Ea încedează din viață în 1876 la Nohant (Indre). Pe ultimul drum este condusă de Flaubert și Dumas fiul.

Această carte face parte dintre mulțimea acelor cărți care te învață cu adevărat ceva, îți captează atenția cu o poveste superbă și are niște personaje simple, puternice, dar cu un caracter puternic.

Povestea acestei cărți începe în Franța, mai exact într-un sat, la Cosse, pe moșia familiei Jupîn Barbeau, în casa căruia se nasc doi gemeni, numiți mai târziu Sylvinet și Landry. Moașa lor îi avertizează pe părinți despre frați. Le spune că atunci când vor crește, iubirea lor reciprocă va fi atât de mare, încât nu vor putea trăi despărțiți unul de altul și că această adicție unul față de celălalt îi va duce pe amândoi la pierzanie, iar familiei îi va pricinui nenorocire și tristețe. Din această cauză, moașa îi învață ce să facă, cum să-i separe pe cei doi: să le aleagă haine de culori diferite, să fie despărțiți în majoritatea timpului zilei și așa mai departe. După moartea moașei, părinții nu respectă întru totul sfaturile ei, așa că ceea ce ea a prevestit se întâmplă iar părinții aproape că nu mai văd altă cale de scăpare.

Trebuie să spun că deși este vorba despre adicția celor doi gemeni unul față de celălalt, cartea nu prezintă nici un fel de tangență spre homosexualitate. Legătura dintre cei doi copii este iubirea frățească, obișnuința de a trăi unul cu celălalt.

Lăsând deoparte adicția lor, ei cresc iar Landry este dus la un stăpân bun, ca să muncească. Sylvinet, fiind mult mai sensibil decât fratele său, intră în tristețe și amărăciune, aproape de depresie. Landry evoluează, muncește, renunță la râzgâierile de copil mic. Așa se face că, în timp ce se întorcea de la stăpân acasă, nu îl mai găsește pe fratele său...
Landry și Fadette, la dans
Așa se întâlnește cu Fadette, o fetiță mică și desconsiderată, poreclită „Greierele”, ce umbla mereu cu fratele ei pe urme, poreclit la rândul său „Greierașul”.

Landry și Fadette, la dans
Landry ajunge să-și dezamăgească așa-zisa iubire, o fată întâlnită la stăpânul său, din cauză că dansează la o sărbătoare cu Fadette.  Fata se dovedește a fi mândră și orgolioasă, cu multe capricii și cu două fețe.

Madeline, iubita lui Landry

Așa Landry ajunge să fie tot mai apropiat de Fadette, să-i șteargă lacrimile, să-i zâmbească, deși înainte nu o putea suporta, nici pe ea și nici pe fratele ei. Landry o crede vrăjitoare, deoarece vindecă miraculos diverse boli, la fel ca bunica ei, vestită ca fiind o vrăjitoare malefică. Adevărul este, de fapt, că Fadette învăța diferite lecuri de la bunica sa, care o crescuse de când mama ei plecase.Între Landry și Fadette ajunge să se înfiripe o dragoste imensă, nesfârșită. Fadette este smerită, înțeleaptă, drăgăstoasă. Știe cum să întrețină relația dintre ea și Landry, astfel încât orice s-ar întâmpla, Fadette este un sprijin pentru Landry, știe să-l sfătuiască, să-l ajute, nelăsând nenororicirile și problemele să tulbure în vreun fel relația lor. Ea întărește chiar și dragostea lui Landry, prin propria sa dragoste.Fadette are o credință puternică, ceea ce o face înțelegătoare și iubitoare. Știe să-i sfătuiască pe cei din jurul ei, să-i înțeleagă, astfel încât vă propun o anume situație în legătură cu Sylvinet: ar putea fi oare el vindecat de Fadette de gelozia și adicția orbească față de fratele său, sau nu ?

Cartea este absolut minunată. A devenit o carte pe care am să mi-o amintesc mereu, am s-o recomand tuturor. Stilul autoarei mi se pare frumos, nu prea greu, nici prea lejer, povestea nu este absolut clișeică, ci originală, simplă, frumoasă, plină de învățături și de momente în care categoric veți dori să aflați ce se va mai întâmpla.

Toate dialogurile sunt structurate foarte bine. Personajele sunt descrise într-un mod în care nu ai cum să nu ți le imaginezi, la fel și toate peisajele.

Nu pot să vă spun mai multe, nu ar fi corect. Trebuie să descoperiți voi cartea. Tocmai pentru că este o carte atât de bună și care merită citită, voi scrie un articol separat în care voi menționa câteva fragmente și citate din carte, fără ca acestea să vă dea spoilere sau să vă taie din plăcerea lecturii, doar vă vor convinge și mai mult să citiți cartea.

Da, într-adevăr, fotografiile prezente, majoritatea, sunt din filmul făcut după carte. Poate că vă bate gândul să vă uitați mai întâi la film, dar vă spun ceva: în caz că țineți la cărți și vă doriți o carte bună, citiți-o, nicidecum nu începeți să vă uitați la film înainte de lecturarea ei !

Eu probabil  am să vizionez și filmul, deși știu că nu s-ar putea compara cu cartea.

Aștept să-mi spuneți în comentarii dacă ați citit-o, dacă aveți de gând sau să vă exprimați părerea.
Simina.
14 comentarii:

 1. frumoasa prezentare a unei carti foarte bune,de fapt o autoare exceptionala.am citit-o acum f multi ani si m-a impresionat foarte mult.felicitari pentru prezentare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult, Arci !
   Într-adevăr, este o carte minunată. Te mai aștept pe aici. Pupici ! 😊

   Ștergere
 2. Am citit cartea. Dar povestea de dragoste se infiripa intr-o pestera cand Laundry se gandeste ca ce simtea pentru alta este nimic in comparatie cu ce a simtit pentru Fadette chiar si o singura clipa. Cand o intreaba de ce plange ea ii raspunde "nu trebuie sa arati lumii durerea ta."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, țin minte, însă mă refeream la faptul că povestea lor de dragoste se înfiripă și din cauză că Landry ajunge să danseze cu ea, cum să spun, parcă acel contact dintre ei e o circumstanță care-i apropie mult mai mult. :)

   Mă bucur tare mult că ai citit cartea, și sper să mai treci pe aici.

   P.S. în caz că nu te-ai înscris încă pe blog, te invit să o faci pentru a urmări mai ușor postările. Este gratuit și trebuie doar să dai click pe butonul albastru din dreapta pe care scrie „Înregistrați-vă pe acest site” iar de acolo mai sunt doi pași, foarte simpli, pe care trebuie să-i urmezi, pentru a finaliza înscrierea.

   O zi frumoasă ! :)

   Ștergere
 3. Nu am citit cartea, dar pare interesanta am sa ma mai uit dupa ea.
  Te tuc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E foarte, foarte frumoasă. Abia aștept s-o citești și să-mi spui cum ți s-a părut. Pupici !

   Ștergere
 4. Absolut minunată prezentarea cărții. Povestea pare una clasică de dragoste și intrigi deși are ceva diferit care mă face sa o citesc. Asta,desigur și datorită prezentării făcute de tine impecabil. Prefer întotdeauna cartea în detrimentul filmului. Spor la recenzii. Îmi ești tare dragă și iți citesc blogul cu multa plăcere când abține. Te pup :-*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru complimente. :)

   Da, cartea are ceva special, ceva deosebit față de celelalte povești de dragoste.

   Abia aștept s-o citești și să-mi spui cum ți s-a părut, draga mea. :) Pupici !

   Ștergere
 5. Răspunsuri
  1. Sper să ai cât mai mult timp liber și să o citești. ^_^

   Ștergere
 6. Pff,când am auzit că autoarea a avut oarecare tangente cu Dumas, e clar: e o scriitoare buna. Sună promițător, o să mă apuc si eu de ea prin iulie. Mulțumim de recomandare! Te pup!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Abia aștept s-o citești și să-mi spui cum ți s-a părut. E o carte minunată. Pupici ! 😊 😇 🙂 ❤️

   Ștergere
 7. Frumoasă recenzie, Simina! Sper că o voi citi și eu în vacanța asta. Hehe, autoarea a avut legături cu Chopin... :D
  Sper că va fi interesantă! Lecturi frumoase, Simina! Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Daria. Sper să o citești, este minunată ! ♥ Doamne-ajută !

   Ștergere