duminică, 24 ianuarie 2016

Cele mai frumoase cărți citite în 2015

Salutare !
Azi revin cu 17 dintre cele mai frumoase cărți citite în 2015. Trebuie să menționez că nu e un top, e mai mult o înșiruire, deci voi începe crescător, nu descrescător, așa cum trebuie făcut la topuri. Nu m-am putut opri din a alege. 

Să începem.

1. Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld. Trebuie să spun că această carte m-a intrigat de la început până la sfârșit, i așa cum menionam și în recenzie, are personaje minunate. Dacă s-ar face un film după ea, ar întrece StarWars. Plus de asta, scoate copilul din noi. Recenzia aici.


2. „Asasinul acordă interviuri” de Mircea M. Ionescu. Doamne, cred că așa am descoperit că românii sunt geniali când vine vorba de cărți polițiste. Cred că atât cât la ale citi, dar și la a le scrie. Din păcate, nu sunt sigură că mai avem mulți scriitori contemporani de cărți polițiste. Ar trebui s-o menționăm pe Monica Ramirez, pe care am de gând s-o citesc în curând. Recenzia aici.

3. Onorabilul domn Jacques de Andre Dhotel. Cartea asta a fost superbă, deși mi s-a părut plictisitoare până să descopăr ce se află în interiorul ei. Până la urmă, până s-o procesez, mi-am dat seama că e una dintre cele mai bune cărți citite, poate una pe care chiar am s-o recitesc. Mai am o carte tot de-a autorului, în curând îi vine rândul. Recenzia aici.
4. „Palatul râsului” de Jon Berkeley. Ei bine, dar dacă copiii ar descoperi autorul ăsta, nu s-ar mai opri din citit. O termini pe nerăsuflate și deși pare stufoasă, dacă ajungi să te hotărăști asupra ei, tare bine te distrezi cu Miles. Oricum, Jon mai are multe cărți scrise, pe care sper să le citesc în viitorul apropiat. Recenzia aici.


5. „Sera” de Brian Aldiss. Mai bine o carte de horticultură, ar spune alții, decât un SF ciudat despre plante. Ei bine, cartea tratează de fapt despre plante și viitorul când oamenii vor ajunge la condiția în care se vor apăra de plante uriașe. Da, SF, ceva ce nu se va întâmpla niciodată, dar merită citită. E captivantă și interesantă, interesantă uneori în modul în care ar spune-o britanicii. Recenzia aici. 
6. „Casa secretă” de Edgar Wallace. Mi-a plăcut mult cartea, deși sfârșitul m-a enervat. Comisarul Smith e unul dintre cele mai ingenioase personaje ale literaturii. Recenzia aici.

7. „Omul care a jefuit orașul” de Sven Elvestad. Cred că din cartea asta am învățat multe. Dacă la început mi s-a părut plictisitoare, pe parcurs mi-am dat seama că e incredibilă. Recenzia aici.
8. „Femeia în alb” de Wilkie Collins. Un prieten zicea că v-am tot înnebunit cu cartea asta. Grație lui trecem, în curând, și la a doua carte citită anul trecut de același autor, și cu ocazia asta-i mulțumesc din nou pentru minunatul cadou. Săl'tare, ochi de ploaie ! 

Revenind din nou la subiect, cartea a fost minunată. O voi recenza din nou probabil, dar până atunci puteți arunca o privire asupra acestei recenzii. 
9. „Vulcanul de aur” de Jules Verne. Ei bine, de, că tare mi-a mai plăcut cartea asta ! O fi Jules Verne literatură universală și SF, dar îl iubesc. Recenzia aici. 
10. „Singur pe lume” de Hector Malot. Doamne, cartea asta e absolut superbă. De la primele pagini mi-a plăcut și m-a învățat atâtea ! Nu e o lecție bună doar pentru copii, ci și pentru adulți. Recomand cartea asta tuturor, tuturor celor care au probleme și cred că Osho și  Zen le pot rezolva problemele, și atât cărțile de dezvoltare personală despre karma și horoscopul pe care-l ascultă-n fiecare dimineață. Cartea asta tratează despre suferință, despre iubire, despre credință. Dacă până acum v-ați pierdut timpul cu cărți de dezvoltare personală care sunt - măcar unele - profitoare, vă invit să citiți cartea asta. Recenzia aici. 
11. „Moll Flanders” de Daniel Defoe. Și asta le sună tuturor adolescentelor și tinerelor femei care cred că o relație se construiește pe bani și relații sexuale de cea mai proastă speță. Sau tinere fete care cred că dacă bărbatul de lângă ele are mașină și bani, ele-s fericite. Îmi pare rău, dragelor, citiți asta ! Recenzia aici. 

Dar trecând de asta, cred că această carte poate învăța ceva în plus pe oricine. 

12. „Lizoanca la 11 ani” de Doina Ruști. Dragii mei, dacă n-ați citit cartea asta, înseamnă că n-ați citit o carte care va intra în istoria literaturii. Mi se pare că a intrat deja. E atât de frumoasă ! E specială, și Doina are un stil care se potrivește realității unei societăți denigrate moral, la fel ca a noastră, în destule cazuri. Recenzia aici. 
13. Ne întoarcem la Wilkie Collins. Cu „Iubire oarbă”, carte care e minunată și care mi-a cam dat de gândit, având în vedere că am obiceiul deloc stimabil de a crede că eu cunosc un om fix cum vorbesc cu el de două ori și-i citesc părerile despre cărți, sau alte talk-uri din astea.  E, într-un fel, tare bine c-am citit-o. Așa am ajuns la conluzia, luând și unele greșeli din propria-mi viață în ecuație  că dragostea-i oarbă și umblă cu capul spart. E invalidă. Cel puțin în cazurile în care ești cam proastă și umbli oarbă. :) Dar cartea tratează de fapt iubirea sinceră - și oarbă - a unei femei care iubește nebunește. Surioară, dacă nu era autorul care să te creeze, eram în aceeași situație cu tine ! Și cu această ocazie-l felicităm pe ochi de ploaie pentru faptul că mi-a făcut cadou cartea asta. Stimabile, până la moarte o să te tot pomenesc ! ♥ Recenzia aici.,

14. „Omul invizibil” de Herbert George Wells. Un prieten zicea c-a citit cartea asta când era mic, sau prin adolescență - încă are minte de adolescent, mă, că nu-i atât de coaptă precum credem ! - și că i-a plăcut tare mult, având în vedere că nu e prea amator al genului ăsta. Revenind la carte, spun doar că e superbă. Și că ar trebui să citiți recenzia. 
15. „Anotimpul jocurilor” de Szinnyei Julia. Și cu ocazia asta am să spun că am învățat atâtea lucruri citind cartea asta încât Slavă Domnului că acum nu sunt aceeași ca cea de dinaintea lecturării cărții. Ne învață multe lucruri, cartea asta, și dau spre exemplu faptul că iubirea este necondiționată. Foarte necondiționată, dar numai atunci când e sinceră. Mai mult de atât plus recenzia ce vă mai trebuie ? 
16. „Tic și alte iubiri de pe Mușatini” de Laura Baban. Laura, ești scriitoarea româncă pentru care îmi acord toată stima României. Atât de frumos este scrisă cartea, încât n-o s-o puteți lăsa din mână. Recenzia aici. Pot spune, de fapt, că făcându-i recenzie am folosit o sută de metafore pe minut. „Domnule profesor Traian, așa-i c-oi scrie-o carte ?”
17. „Maigret și hoțul leneș” de Georges Simenon. Cartea asta-i minunată, și nu spun asta doar ca să fie un fapt împlinit și să citiți recenzia - ci pentru că te ține cu sufletul la gură. Povestea-i minunată, personajele grozave, narațiunea bună și descrierea - atenție, fata cu comentariile despre dscriere va face unul nou ! - perfectă. În limita în care ceva imperfect poate fi perfectibil și-o face de minune, asta pentru că la ce farmec aduce ar fi trebuit să fie mai multă. Recenzia aici. 
Acestea au fost, cred eu, cele mai bune cărți citite în 2015. Deși mai sunt câteva, cred eu că am ales esențialul. Voi ce ați mai lecturat prin 2015 ? 
Simina S. 

7 comentarii:

 1. Ce cărți frumoase! Sigur sunt câteva din ele pe lista mea. :D
  Felicitări, Simina! Succes în continuare, lecturi plăcute şi numai bine! ^.^

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur sa cunosc pe cineva care citeste carti bune, nu prostii ^_^ Bravo Siminoooo >:D<

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ăsta-i un compliment. Am căutat dintotodeauna să citesc cărți bune, indiferent că eram încă o novice sau abia dădeam într-ale lecturii de romane.
   Despre „Onorabilul domn Jacques” mi-ai c-o ai prin bibliotecă atunci când i-am făcut recenzie. Ei bine, e vremea s-o citești, Alino ! ♥
   Știu, știu, tu ești ocupată. ar merită.
   Lecturi frumoase !

   Ștergere
 3. Wooooooow ! Ăstea da cărți frumoase ! Trebuie să citesc „Femeia în alb”, și „Sera”, ți-am zis că mi-a lăsat-o bunicul înainte să plece... și cartea cu Planeta de Pluș mă atrage, mai ales că ai zis că autorul scrie așa frumos :)
  Vai, și cărțile cu Maigret ! O să le iau toate și-am să le citesc :) Și „Iubire oarbă” ! Toate cărțile sunt minunate, unele le am, unele nu. Îmi place stilul în care ne prezinți toate cărțile astea, îmi place și faptul că tuturor celor prezentate le-ai făcut recenzie. Am să le citesc pe toate, le-am citit și recenziile și m-ai convins. Pupici, te pupă acest panda !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Abia aștept să le citești, să știi că sunt cu adevărat frumoase și merită să le citești, multe te vor învăța :)

   Ștergere
 4. Frumos ! Eu am citit multe dintre cărțile acestea, la recomandarea ta. Așteptăm și alte recomandări, April !
  Te pup !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, desigur.
   Nu mi-ai spus că ai citit cărțile astea, ei bine, nu mi-ai spus că multe dintre ele. Să-mi spui pe care le-ai citit, sper că m-ai ascultat și ai citit „Femeia în alb” ! :)

   Ștergere