joi, 11 februarie 2016

„Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru” de Nina Cassian - Recenzie

Nina Cassian, cu numele de naștere Renne Annie Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924 în Galați și a decedat la 15 aprilie 2014, în New York, fiind o poetă, eseistă și traducătoare română de origine evreiască.

Debutează în „Ecoul” sub pseudonimul de Maria Veniamin, în 1944.

În 1985 Nina călătorește în New York și în circumstanțele date, ea fiind legată și de politică, apartamentul din România ăi este confiscat iar toate cărțile interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului comunist.

Cartea de față este în versuri, o poveste frumoasă pentru copii, scrisă atît de bine, și, pot spune atât de frumos și potrivit pentru copii. Deși povestea nu e una scurtă, ci de lungă întindere, și nici una cu strofe de patru versuri scurte, aceasta e una captivantă și deloc obositoare pentru copii, fără să-i plictisească sau să-i facă să urască cartea din cauza lungii întinderi sau mărimii strofelor, capitolelor și versurilor.

Povestea urmărește viața a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru, care se întâlnesc ăn junglă prin circumstanțe destul de frumoase însă periculoase pentru Ninigra. Aligru se vede nevoit să o salveze și așa, începând o conversație, după ce Aligru o salvează pe Ninigra, începe și o lungă prietenie. Aligru este - amănunt important și cu mult haz, pot spune că este un indiciu clar la adresa copiilor care facilitează interesul lor pentru carte - uimit de tigreasca vorbită de Ninigra, un accent foarte, foarte „tigrat”, care pronunțat la fel ca și în carte - lucru tare ușor - îi va atrage și amuza pe copilași.

De aici și până la ce se va întâmpla, cei doi pui de tigru o țin numai într-o joacă și-ntr-o prietenie netulburată. Însă într-o zi, în care cei doi prieteni pleacă la un iarmaroc al junglei, Ninigra este - printr-o întâmplare destul de ciudată și amuzantă - despărțită de prietenul ei. Până să-și dea seama Aligru, deja Ninigra nu mai e acolo. Ia-o de unde nu-i !

Așa că Aligru pornește prin junglă ca să o caute... și ce să vezi ? Ajunge și el în diferite primejdii, numai ca să-și găsească prietena, primejdii tare, tare mari. Ajunge să-l cunoască și chiar să slugărească la Animalul greșit, un personaj tare amuzant din carte și care-i va fascina pe copii și-i va ține în suspans. Apoi, la fel, Aligru ajunge să aibă vedenii, să dea de un sughiț interminabil din cauză că a mâncat douăzeci de bobițe - fructe de pădure, ce-i drept - pe burta goală.

Între timp, Ningra este batjocorită în fel și chip de niște personaje descrise foarte frumos, extrem de atrăgător pentru copii. Salvarea Ninigrei vine tot din partea unui personaj care, lucru ciudat, n-are nicio legătură cu ea, însă care se oferă să o ajute. Un personaj fascinant care de fapt îl ajută și pe Aligru.

De aici și până la ce o va aștepta pe Ninigra - niște aventuri amuzante și pline de suspans - nimeni nu-și imaginează, și în niciun caz copiii, că va ajunge chiar în acele locuri și în acele aventuri, pentru că micuța tigruță face cunoștință chiar cu pisici miorlăite, și chiar ajunge să-i fie renegat titlul de tigru.

Toată aventura este prezentată atât de frumos, încât, credeți-mă, dacă veți avea bunăvoința să-i lăsați - sau chiar să le spuneți înainte de a începe lectura copiilor că pot să vă întrerupă sau să-și întrerupă lectura pentru vă întreba ce înseamnă cutare și cutare - să își exteriorizeze curiozități și nelămuriri, atunci lectura va fi una prețioasă și distractivă. Toată aventura e plină de învățăminte, de glume, de amuzament, de frumusețe. Toate personajele conturate extrem de frumos, aventura nu prea complicată și totuși complexă, îi va atrage pe copii din prima.

Stilul autoarei, deși cum v-am spus strofele sunt lungi, la fel ca versurile și capitolele, este foarte frumos și potrivit pentru copii.

Eu am citit, la vârsta de vreo zece ani, carte într-o ediție veche, cartonată, care-mi place mult mai mult decât cea care se găsește acum la Elefant.ro, însă și aceea e destul de drăguță. Pot spune că unele dintre ilustrațiile ediției vechi erau mai abstracte și parcă un pic mai vesele, nu știu, poate e doar atașamentul meu față de ele pentru că eu am citit cartea în ediția asta, însă și cea de acum, cea nouă, e frumoasă și plină de ilustrații. Oricum, lectura în sine contează !

Nu am să vă las nicio strofă și niciun fragment din carte. Nu vreau să vă stric nicio surpriză, vreau să savurați fiecare vers în parte, alături de copii sau singuri.

Voi ați citit cartea ? Aveți de gând ?
Simina S.

7 comentarii:

 1. Vaii, pare aşa drăguță cartea! Nu, nu am citit-o, dar voi avea de gând. Dacă stau bine să mă gândesc, nu am citit nici o carte în versuri, doar un basm de-a lui Eminescu. Era "Fata-n grădina de aur" . Şi, cum bine ştii, nu are cum să nu mă fascineze ceva scris de el.
  Îmi plac mult cărțile cu prietenii, distacție, aventură şi iubire. Sunt pe placul meu astfel de cărți! :D
  Multe lecturu minunate şi o zi superbă ! Pupici, draga mea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu am citit acel basm, și pe mine mă pasionează Eminescu, după cum știi. Să citești mai multe cărți în versuri, sunt minunate. Te îmbrățișez. HUG, HUG !

   Ștergere
  2. Citind rândurile de mai sus mi-am adus aminte cu câtă plăcere am citit și rascitit versurile Ninei Cassian în copilărie. Le-aș cduta și reciti cu mare drag acum pt nepoțelului meu. Și mă bucur nu sunt singura care le apreciază

   Ștergere
  3. Citind rândurile de mai sus mi-am adus aminte cu câtă plăcere am citit și rascitit versurile Ninei Cassian în copilărie. Le-aș cduta și reciti cu mare drag acum pt nepoțelului meu. Și mă bucur nu sunt singura care le apreciază

   Ștergere
  4. Mă bucur că mai există oameni care apreciază versurile Ninei Cassian, în special cele care nu sunt chiar atât de cunoscute. :)

   Ștergere
 2. Am citit ci mare plăcere versurile Ninei Cassian în copilărie, printre care și povestea Ninigrei și a lui Aligru. Mă bucur că acele poezii, ale copilăriei mele sunt apreciate și acum.( eu fiind de câteva luni bunică).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și, felicitări, să vă trăiască nepoțelul și să fie cuminte ! Cu siguranță, veți ami găsi cărticica la bibliotecă sau pe Elefant, se poate să mai fie disponibilă. :) La Elefant e o ediție nouă. Numai bine !

   Ștergere